Sitsträning utan häst…


Få saker kräver sådan balans, pharmacy kroppskontroll, viagra 60mg tajming och framförallt liksidighet som ridning! Vi ryttare pratar ofta om hur HÄSTEN känns men undrar kanske mer sällan hur VI upplevs av/ påverkar hästen!!! Om vi kräver total liksidighet hos våra hästar kanske vi måste ta tag i detta problemet med oss själva också?!

Man måste väl leva som man lär..! Så nu har jag tillsammans med Sandra Nilsson, look Carina Boåsen och Julia Högman varit till grannlandet och haft en fantastisk (och svår och jobbig) upplevelse hos Norska landslagets veterinär och sitsforskaren Maria Terese Engell. Maria Terese doktorerar på SLU om hur sitsen påverkar hästens rörelsemönster och reser runt i världen och föreläser i ämnet. Hon är ryttare själv och har en bakgrund som balettdansare. Läs mer om henne här:
www.hippson.se/artikelarkivet/ryttartraning/en-balettdansare-i-sadeln-for-hastens.htm

20150911_141353

Vi fick arbeta på balansmattor och fick på så vis reda på hur vi använder vår kropp och vart våra skevheter finns (för det gör de!), några av dessa är vi säkert medvetna om men har saknat verktyg för hur vi kan arbeta med dem. Vi fick alla en personlig genomgång och det var imponerande hur hon efter några minuter kunde tala om för var och en av oss hur vi satt i sadeln- hon satte ”spot on” på mig och jag fick jättebra tips och övningar (läs: order!) så jag kan träna detta. Vi var alla väldigt nöjda, och trötta i kropp och knopp när passet var slut men OJ så bra och nyttigt!!!  Liksidighet är ju (tyvärr) ingen ”quick-fix” utan kan ju endast bli bättre av 1000 och åter 1000 repetitioner, inte bara på hästryggen utan i all vardag… (Ge mig en post-it-lapp i pannan tack!) Då är det extra kul och bra att vi var ett gäng som åkte dit tillsammans så får vi hjälpas åt att påminna varandra om våra läxor… 🙂

20150911_132720

Detta var även roligt och intressant för mig som tränare att höra hur Maria Terese tänker kring sits och hållning och höra hennes synsätt på hur en snedbelastning på foten fortplantar skevheter i hela kroppen och att det gäller för oss tränare att hitta byggklossen som är orsaken till att flera av klossarna börjat tippa/ luta i vår sits.

Jag rekommenderar varmt alla som har möjlighet att åka och lyssna på någon av hennes föreläsningar eller som vi gjorde, lyxa till det och åka till henne för en personlig genomgång. Det bästa med allt detta är att Maria-Terese och hennes nybyggda fina klinik med ridhus ligger endast 5 mil från Torsby!!! Nästa gång tar jag med mig häst och får hjälp på hästryggen!

Här följer lite bilder från träningen: