Tränarkonvent

Under helgen har det varit tränarkonvent i Uppsala. Tränare i flera discipliner från hela landet samlades och fick ta del av nyaste forskningen, viagra reflektera över den egna tränarrollen och få ta del av några av landets mest framgångsrika unghästutbildares och förbundkaptenernas tankar

20160208_215926

På Lördagen ringde väckarklockan otäckt tidigt och bilresan med kollegor från värmlandsskogarna styrdes mot SLU i Ulltuna/Uppsala. Väl framme fick vi genom rundvandring i de nybyggda lokalerna se den nyaste utrustningen för att kunna diagnostisera hältor och rörelsestörningar m.m. Dagen fortsatte i samma tema med ämnen som painface, store hållbarhet, visit web hältdiagnostik och underlagsforskning. Många spännade ämnen som både gav mer klarhet, kunskap och kött på benen men också en större förvirring och ödmjukhet för vad komplext detta med rörelsestörningar faktiskt är!

20160206_160020

Vem ska man tro på tro på tro på när…

Lördagen avslutades med middag och mingel på hotellet, många spännande samtalsämnen avklarades runt bordet- härligt med en salig blandning av domare, landslagsyttare och tränare på olika nivåer i olika dicipliner.

20160206_203428

Det är inte varje dag man har en OS-hoppryttare till bords! ”Hoppa kan hästarna, ryttarens uppgift är att lära sig rida hästen mellan hinderna”// Helena Persson

Söndagen startades upp med Pether Markne som delgav oss sin syn på vad som är viktigt och som kan sammanfattas: grundridning, grundridning och åter grundridning.

Sedan följde grupparbeten om tränarrollen och vart sporten är på väg både konkurrensmässigt men också ur djurskyddsynpunkt, något som känns mer aktuellt än någonsin. Ett ämne vi fastnade lite i var hur morgondagens ryttare får kunskap kring hästar, ridning och hästhantering när trenden är att fler slutar allt tidigare på ridskolorna.

20160207_115709-1

”Fröken” Nina redovisar grupparbete- stolt elev i publiken! ?

Helgen avslutades med paneldebatt med unghästutbildare och andra framgångsrika erfarna personer som fick dela med sig av erfarenheter och synpunkter på hur de önskar att landets tränare ska arbeta för att få fram välutbildade hästar och ryttare. Deras önskemål kan sammanfattas med två ord: BRA GRUNDRIDNING!!!

20160207_140840

Markne, Svensson och Jenå- panel med erfarenhet!

Mätta på både mat, godsaker och kunskap styrde vi sedan hemmåt hungriga på att fortsätta vårt uppdrag med utbildningen av elever och hästar – i god grundridning!

Lite bilder från helgen: